bmxslo Seznam forumov bmxslo
Slovenski bmx forum
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Platišča-Tires

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    bmxslo Seznam forumov -> BMX deli-parts
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
admin
Administrator foruma


Pridružen/-a: 03.03. 2008, 20:49
Prispevkov: 324

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2008 12:29    Naslov sporočila: Platišča-Tires Odgovori s citatom

OSNOVNI POJMI:

DIMENZIJA GUME-na gumah za BMX najpogosteje vidimo napise 20x1.90, 20x2.10 itd. Številke pomenijo sledeče. 20 je velikost gume in sicer v inčih oz. palcih podobno kot pri računalniškem monitorju.
In sicer 1" = 2.54cm. Gume za BMX so 20" gume pri cruzerjih so načeloma 24" ter gume za MTB so 24", 26" ali 28".
1.90, 2.10 itd. pa pomeni širino gume v palcih. Tipične širine so od 1.75" do 2.25". Vendar pa je pri dimenzijah 2.10" in več pomembno da je okvir prilagojen širši gumi oz. da ima razširjen zadnji del, ker drugače zna guma drgniti ob okvir.
Glede širine gum. Včasih se zdi neka guma zelo široka ali ozka čeprav je glede na njeno dimenzijo pričakovati drugače. To pa je odvisno od profila gume in proizvajalca ter njihove natančnosti definiranja dimenzije gum

DELITEV
Gume za BMX se delijo na PARK/STREET/FLATLAND in DIRT/RACE
Vendar pa tukaj ni pravila da z dirt gumo ne moreš voziti street ali da z street gumo ne moreš voziti dirt.

RAZLIKE
Gume za dirt so vedno grobega profila in večjih dimenzij medtem ko so gume za park/street manjšega profila oz. nekatere ga celo nimajo.

PROIZVAJALCI
V današnji BMX industriji se največ srečujemo z sledečimi proizvajalci, katere tudi priporočam: (po abecednem vrstnem redu)
Animal, Demolition, Fit, Fly, Kenda, KHE, Maxxis, Odyssey, Primo, Shadow conspiracy, Snafu.
Da ne bo pomote da so to edini proizvajalci gum. Obstajajo še drugi, vendar jih ne bi preveč priporočil, saj niso izdelane za kakšne večje obremenitve. Če imate finančno stisko ali v vaši lokalni trgovini pač prodajajo neke 20" plašče jih lahko nabavite in uporabljate, kjer nikjer ne piše da za vaše potrebe in denarnico niso dobri.

ZGODOVINA
Da samo omenim kateri so tisti proizvajalci, ki prevladujejo na BMX trgu že skoraj od samega začetka.
To so:Maxxis,Primo in Odyssey. To pomeni da so to gume s tradicijo, ter da so definitivno med boljšimi, vendar pa s prihodom novih proizvajalcev prihajajo nove tehnologije in trendi.

TRENDI oz. NOVOSTI.
V BMX industriji se dolgo časa niso ukvarjali kaj preveč s tehnologijo gum. Vsake toliko je kakšen proizvajalec na trg postavil nov model kevlar platišča. Gre za to da so v stranski del platišča vstavili kevlar ki je zmanjševal obrabo zaradi grindanja ter preprečeval je zvijanje platišča pri tailtapih in ponesrečeno pristalih rotacijah.

Foldable platišča. V prevodu zložljiva platišča so relativno nova zadeva na trgu in sicer gre za to da so iz platišča odstranili žico ki je prej platišču dajala obliko in oporo. Foldable platišče na mestu drži pritisk zračnice.
Prednosti foldable platišč:so lažja, od 100-300g od navadnih platišč, lahko jih imamo v nahrbtniku za rezervo saj ne zavzamejo veliko prostora.
Slabosti:so dražja za caa. 10-20€ oz. namesto enega foldable lahko kupite 2 navadna platišča in pa je večja možnost da vam poči guma, saj so platišča tanjša.

NASVETI
Med najbolj prodajanimi so še vedno Odyssey ter Primo. V zadnjem času je svoje mesto na trgu zavzel Animal s prihodom zelo dobrih street platišč in pa KHE s svojimi smešno lahkimi foldable platišči po prvih testiranji pa zelo veliko obetajo nova Fit platišča v navadni, foldable in kevlar verziji. Če pa potrebujete zelo vzdržljiva platišča so pa tukaj Fly seveda ob primerno večji teži.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Administrator foruma


Pridružen/-a: 03.03. 2008, 20:49
Prispevkov: 324

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2008 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

paralized midget je napisal/a:
Odyssey path vedno in povsot. Dobr grif na streetu in dirtu. Če se bolj pogosto posvečate dirtu pol je fajn da mate spred Dirt path al pa aitken dirt. Aitken dirt je mal bol krampasta sam jst z njo večino cajta furam street pa res fajn drži. Drgač pa te Path držijo res dolg bremza al pa brez. Drgač pa so tud Animalove vredne gnarja. Nism jih še probal sam kokr sem slišal so res dobre. Drgač pa kar se širine tiče sem slišal da je širša guma spredaj bolša za nose manuale in podobne pizdarije. Te footjam pizdarije mislim da so malenkost lažje ker mate več površine da vam čevli zagrabjo. No seveda zj med 2,1 in 2,2 se kurc kj pozna. Drgač pa mislim da je taka univerzalna širina 2,1. Dirt gume so pa običajn tam 2,2-2,25.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Administrator foruma


Pridružen/-a: 03.03. 2008, 20:49
Prispevkov: 324

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2008 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma bi se lahko katerokoli gumo montiralo na katerikoli bmx. Vsaj spredaj. Zadaj je pa potem odvisno kako imate narejen zadnji trikotnik (nekateri so narejeni da sprejmejo najdebelejše gume). Nenapisano pravilo je da imaš spredaj širšo gumo kot vzadaj. Zlato razmerje je 2,2 spredaj in 2,1 zadaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
admin
Administrator foruma


Pridružen/-a: 03.03. 2008, 20:49
Prispevkov: 324

PrispevekObjavljeno: 01 Jan 2012 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Profil dirt gume



Profil street/park gume

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    bmxslo Seznam forumov -> BMX deli-parts Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.